Home

Nieuws 418 x bekeken

Albert Heijn (83) overleden

Amsterdam/Pudleston - Albert Heijn, ex-voorzitter van de raad van bestuur van Ahold, is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft een woordvoerder van de onderneming in de nacht van donderdag op vrijdag bevestigd. Albert Heijn was de kleinzoon van de gelijknamige oprichter van de supermarktketen.

Heijn stierf donderdag om tien voor zes 's middags in zijn slaap, thuis in zijn landgoed bij het Engelse plaatsje Pudleston. Hij leed aan het postpoliosyndroom (PPS), zo liet de woordvoerder van de familie weten.

Heijn trad in 1949 in dienst bij de onderneming. Van 1962 tot 1989 was hij voorzitter van de raad van bestuur van Albert Heijn NV, het huidige Ahold. Hij werd benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In België was Heijn Commandeur in de Orde van Leopold II.

'Meneer Albert' bleef zich bemoeien met Ahold

Wie dacht dat Albert Heijn zich aan het eind van de vorige eeuw als een kluizenaar had teruggetrokken en zich niet meer om 'zijn' Ahold bekommerde, werd in februari 2003 goed wakker geschud. ''Ik voel me zwaar verneukt'', klonk het boos op de tv. Het was een reactie op de boekhoudfraude die bij het supermarktconcern aan het licht was gekomen.

Hoewel de donderdag overleden Albert Heijn (83) al jaren gepensioneerd was, bleef hij - ook als aandeelhouder - de onderneming nauwlettend volgen. Over Cees van der Hoeven, die Ahold leidde ten tijde van het boekhoudschandaal, zei Heijn dat zijn expansiedrift hem naar het hoofd was gestegen: ''Hij ging steeds trotser lopen. Als een haan met stront aan z'n poten.''

Heijn was de kleinzoon van de oprichter van het gelijknamige kruideniersconcern. Hij was de man die Ahold liet groeien. 'Meneer Albert', zoals het personeel hem noemde, verwierf faam als 'vader' van de supermarkt en de streepjescode. Hij trad in 1949 op 22-jarige leeftijd in dienst bij de kruidenier, waar hij twee jaar later verantwoordelijk werd voor de invoering van de zelfbediening. Dit was destijds een revolutionair winkeltype. Het winkelmandje en het winkelkarretje werden geboren. De supermarkt à la Albert Heijn diende als model voor talloze andere zaken die zelfbediening invoerden.

Ook de streepjescode, dat het afrekenen bij de kassa's sterk zou vereenvoudigen, was een idee van Albert Heijn. De Belgische koning decoreerde hem er zelfs voor.

In 1958 werd Heijn president van het Albert Heijn Detailbedrijf. In 1962 klom hij op tot voorzitter van de raad van bestuur van Albert Heijn, dat onder zijn leiding werd getransformeerd tot Ahold. Hij was populair, maar ook gevreesd bij het personeel. Bij bedrijfsbezoeken ontging hem niets: gedeukte blikken, onverzorgde producten en brutaal optreden van personeel.

In de 27 jaar van Heijn's presidentschap ontwikkelde Ahold zich tot een van de grootste detailhandelconcerns van de wereld. In Nederland schoven andere concerns onder de Ahold-paraplu aan, zoals de drogisterijketens Etos en De Tuinen, slijterij Gall & Gall en snoepconcern Jamin.

Na zijn aftreden als bestuursvoorzitter bleef Albert Heijn lange tijd actief in het bedrijfsleven en de maatschappij. Hij was commissaris, onder meer bij Ahold, ABN Amro, Transavia, Reesink en Randstad, bekleedde bestuursfuncties bij het Amerikaanse Food Marketing Institute en de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, was voorzitter van de Zaanse Schans en lid van de Rotary Club in Zaandam.

Albert Heijn sleet zijn laatste levensjaren hoofdzakelijk in Engeland. Samen met zijn vrouw dreef hij nog jaren enkele winkels, een brasserie, een restaurant en een bed-and-breakfast.

Heijn was Commandeur in de Orde van Oranje Nassau, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, Commandeur in de Orde van Leopold II van België en ereburger van de gemeente Zaanstad. Verder benoemde Nijenrode hem tot eredoctor in de bedrijfskunde en was hij erevoorzitter van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.