Home

Nieuws

Aigner wil speculanten aanpakken

De Duitse minister van landbouw en consumentenbescherming Ilse Aigner wil speculatie met prijzen van landbouwproducten op de termijnmarkten uitbannen.

Die markten moeten zo transparant worden dat precies te zien is wie handelt- een boer of een handelaar - en welke prijzen ze hanteren. Daarnaast wil Aigner toe naar maximum prijzen en maximum hoeveelheden per transactie voor een aantal essentiële producten zoals graan.

Tijdens een landbouwtop zaterdag bij de Grüne Woche in Berlijn waarbij 50 landbouwministers aanwezig zijn wil zij die anti-speculatie-maatregelen bespreken. Die top gaat onder meer over de vraag hoe de landbouw kan zorgen voor voldoende voedsel voor de groeiende wereldbevolking. De Duitse minister haakt met haar anti-speculatie in op voorstellen van de Franse president Sarkozy, die eveneens toe wil naar wereldwijde afspraken over transparantie van landbouwprijzen.

Voorzitter Gerd Sonnleitner van de Duitse boerenbond hield eveneens een pleidooi om speculanten op de voedselmarkt aan te pakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.