Home

Nieuws

Agrarische export groeit

Berlijn - De Nederlandse agrarische export is vorig jaar met 4,5 miljard gestegen tot 65 miljard euro.

Dat maakt staatssecretaris Henk Bleker vandaag bekend op de Grüne Woche in Berlijn. Duitsland blijft de belangrijkste handelspartner; meer dan een kwart van de Nederlandse export ging naar de oosterburen.

Bleker is blij met de cijfers. “De agrarische handel is spectaculair hersteld”, zegt hij. “Wij zitten al weer ver boven het niveau van voor 2009.”

Nederland voert ook veel agrarische producten uit Duitsland in; vorig jaar voor 17,2 miljard euro. Met name voor tomaten, komkommers en paprika’s bestaat veel belangstelling. Volgens Bleker is Duitsland dan ook ‘een cruciale markt voor ons’.

Ook de wereldhandel trekt weer aan, ook al zijn exacte cijfers nog niet bekend. In 2009 daalde de mondiale handel in agrarische producten nog met 10 procent. De Verenigde Staten is nog altijd de grootste exporteur, gevolgd door Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.