Home

Nieuws 221 x bekeken

37 gevallen van MKZ in Bulgarije

Boedapest - Bij 37 stuks vee in het oosten van Bulgarije is mond- en klauwzeer (MKZ) vastgesteld.

Dat melden Bulgaarse autoriteiten op basis van onderzoek. Het gaat om dieren in het dorp Kosti, in de provincie Burgas. Als gevolg van de besmetting worden 530 schapen, geiten en varkens geruimd, melden veterinaire autoriteiten. In totaal zijn 1600 stuks vee in het gebied getest op MKZ.

Vorige week werd bekend dat jagers drie wilde zwijnen hebben aangetroffen die besmet bleken met MKZ. De Europese Commissie stelde daarop een toezichts- en beschermingsgebied in. Vanuit het gebied mogen geen vee en dierlijke producten van gevoelige diersoorten geëxporteerd worden. De provincie Burgas ligt tegen Turkije aan. In dit land komt MKZ met regelmaat voor.

Voor het gebied geldt een dubbele reiniging en ontsmetting van veewagens voor evenhoevigen. Dit was al eerder ingesteld vanwege de onzekere dierziektestatus in Bulgarije. De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) heeft een risicoanalyse uitgevoerd. Hieruit blijkt dat er geen MKZ-gevoelige dieren of producten van deze dieren uit Bulgarije naar nederland zijn vervoerd.

Jagersorganisatie KNJV waarschuwt Nederlandse jagers voor de risico’s van dierziekteverspreiding bij jagen in Bulgarije.

Of registreer je om te kunnen reageren.