Home

Nieuws 3 reacties

2,4 procent minder cultuurgrond in 2010

Voorburg - Het areaal landbouwgrond is in 2010 met 2,4 procent afgenomen naar 1,87 miljoen hectare.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van deze oppervlakte wordt 541.988 hectare gebruikt voor akkerbouw. In 2009 was dit nog 555.631 hectare. In een jaar tijd is het areaal akkerbouw daarmee 2,5 procent gedaald. Het areaal grasland daalde van 1,02 miljoen hectare in 2009 naar 995.525 hectare in 2010. De oppervlakte cultuurgrond die gebruikt wordt voor vollegrondsgroenteteelt is in dezelfde periode met 0,2 procent toegenomen naar 87.041 hectare. De oppervlakte glastuinbouw bleef met 10.310 hectare vrijwel stabiel.

De afname van cultuurgrond was in de provincie Utrecht het sterkst. Daar daalde het areaal met 4,5 procent naar 66.752 hectare. Ook in Friesland, Noord- en Zuid-Holland daalde het areaal met meer dan 3 procent. In Flevoland werd de minste grond aan de landbouw onttrokken: 0,7 procent naar 89.116 hectare.

Het aantal runderen bleef in Nederland met 3,97 miljoen stuks in 2010 vrijwel stabiel. In Flevoland, Gelderland, Zeeland en Noord-Brabant werden iets meer koeien gehouden dan in 2009. In de overige provincies daalde het aantal runderen licht.

Het aantal varkens nam in 2010 met 0,5 procent toe naar 12,25 miljoen dieren. De pluimveestapel groeide met 4,5 procent naar 101,25 miljoen stuks. De geitenstapel nam met 6 procent af naar 351.668 dieren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Goed bezig. Laat de derde wereld landen maar voedsel ,produceren voor ons. Kunnen wij meer natuur maken ten koste van de derde wereld. En zo onze handen in onschuld wassen.

 • no-profile-image

  @a. hamstra
  Als we daar afhankelijk van worden, dan wordt het hongerlijden
  En kunnen de sonja bakker boeken bij het oud papier

  Hiervan kunnen ze dan nieuw papiermaken en hoe er voor nieuw papier in ieder geval geen regenwoud gekapt te worden.

 • no-profile-image

  Het CBS geeft wel aan dat het landbouw areaal is afgenomen, maar niet waardoor dat dan is gebeurt. Hierbij verdenk ik dienst regelingen: landbouwareaal stelen door een kleinere oppervlak aan te geven dan er is, terug corrigeren willen ze nog steeds niet. Het cbs zal zal het wel nalaten als overheidsorgaan dat dat door de overheid wordt gestolen, zijn de cbs medewerkers meteen aan de beurt als klokkenluiders.

Of registreer je om te kunnen reageren.