Home

Nieuws 233 x bekeken

15 procent van Zuid-Koreaanse veestapel geruimd

Seoul - Zuid-Korea heeft ongeveer 15 procent van de varkens- en rundveestapel geruimd in verband met de uitbraak van mond- en klauwzeer.

Daarnaast is 3 procent van de pluimveestapel geruimd in verband met de uitbraak van hoogpathogene vogelpest H5N1. Dat meldt de Zuid-Koreaanse overheid.

In totaal zijn 2,1 miljoen varkens, runderen en andere MKZ-gevoelige dieren geruimd en 3,6 miljoen stuks pluimvee.  MKZ werd vastgesteld op 116 bedrijven, terwijl vogelpest H5N1 op 26 bedrijven werd vastgesteld.

Zuid-Korea is een importeur van rundvlees, varkensvlees en pluimveevlees. De importen zijn de laatste maanden fors gestegen om de daling van de inlandse productie te compenseren.
Een Zuid-Koreaanse militair meldt dat er ook in Noord-Korea aanwijzingen zijn van mond- en klauwzeer. In de omgeving van hoofdstad Pyongyang zouden vervoersverboden zijn voor vee en worden reizigers extra gecontroleerd. In Noord-Korea zijn staatsbedrijven waar vee wordt gehouden. Door gebrek aan vaccins is de ziekte moeilijk te bestrijden. Militairen melden dat zieke dieren niet worden geruimd, maar worden geconsumeerd.

De uitbraak van MKZ in Noord-Korea is niet officieel bevestigd. De laatste uitbraak van MKZ in Noord-Korea was in 2007. Toen werkten de beide Korea’s samen in de bestrijding.

Of registreer je om te kunnen reageren.