Home

Nieuws

Zorgen om nieuwe afzetmethode fruit in België

Sint Truiden - In België is ongerustheid ontstaan over een nieuwe scherpe inkoopmethode van de supermarktketen Delhaize. De kwaliteitsketen laat zeven Belgische leveranciers van appels en peren via een offerte een gooi doen naar de levering gedurende één maand.

Volgens voorzitter Chris Timmermans van veiling Haspengouw bestaan er zorgen over deze inkoopwijze. “We vragen ons af of de politiek zich hierin kan vinden. Het raakt toch aan de eerlijke handel. Telers moeten hun toekomst zeker gesteld zien.” De veiling zegt argwanend te zijn over deze ontwikkeling die na dit afzetseizoen geëvalueerd wordt.

Op deze manier ontstaan maandprijzen via een tendersysteem. Voor januari dienden zeven Belgische leveranciers een aanbesteding in. De inkoopmethode via tender is een verscherping van de inkoopwijze, stellen andere Belgische partijen.
De afgelopen twee maanden werd al gewerkt met deze inkoopmethode. De leverancier met de laagste prijsofferte mag zestig procent van de benodigde volumes leveren, De overige 40 procent mag geleverd worden door de nummer twee met het één na scherpste aanbod, maar moet dat wel doen tegen de scherpste prijs van de winnaar van de tender.

Delhaize kocht eerder ook bij een aantal leveranciers, maar heeft voor deze inkoopmethode het aantal potentiële leveranciers uitgebreid. Het gaat om Belgische veilingen en één groothandelsbedrijf. De inkoopwijze wordt in andere landen al wel toegepast voor fruit, maar dan met termijnen van vier maanden. Vaak gaat het dan om prijsvechters. Delhaize is een kwaliteitsketen.
De tenderverkoop is misschien een nieuw systeem. Haspengouw neemt eind dit jaar officieel afscheid van het simultaan veilen. Volgens Timmermans was het aanbod voor de klok al sinds dit seizoen verdwenen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.