Home

Nieuws

Yara verwacht scherp stijgende prijzen kunstmest

Oslo - Yara verwacht voor volgend jaar scherp stijgende prijzen voor kunstmest op basis van stikstof.

De bekendmaking stuurde de aandelen van het Noorse concern naar het hoogste niveau in twee jaar. Yara-topman Jorgen Ole Haslestad denkt dat de vraag naar voeding en dus kunstmest zal blijven toenemen, terwijl export van kunstmest uit China terug zal lopen. Yara blijft ondertussen uitkijken naar mogelijke overnamepartners.

Haslestad noemt marges van 150 dollar (112 euro) per ton ureum mogelijk. Nu liggen marges rond de 100 dollar. "De diepere oorzaak van de krappe markt voor voedsel in 2007 en 2008 is nooit verdwenen," aldus Haslestad. Yara kan optimaal produceren omdat het wereldwijd mijnen bestiert.
Volgens de topman wordt nu wereldwijd alle capaciteit om stikstof te winnen ingezet, behalve in China. In China, de grootste producent van ureum, wordt de productie om strategische redenen bewust beperkt, onder meer om fossiele energie te besparen.

Yara verloor in 2010 de strijd om Terra Industries over te nemen van CF Industries. Investeerders reageerden daar positief op, omdat de voorgestelde prijs relatief hoog lag. Bovendien kreeg Yara vanwege het afketsen van een deal een schadevergoeding. Haslestad benadrukt dat het nog altijd zoekt naar overnamekandidaten. "De stikstofmarkt is erg gefragmenteerd", aldus Haslestad. Overnames in China zijn lastig, aldus Haslestad, omdat de kostenstructuur van Chinese producenten weinig transparant zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.