Home

Nieuws 491 x bekeken

Windmolens niet meer stil bij ijs op wieken

Eemsmond - De gemeente Eemsmond (Groningen) begint een proef waarbij windmolens met ijs op de wieken blijven draaien, zonder dat er gevaar dreigt voor de directe omgeving.

Dat heeft de gemeente Eemsmond vandaag bekendgemaakt.

In het Eemshavengebied staan 88 grote windmolens met een hoogte van 100 meter. Bij aangroei van ijs worden de wieken uit veiligheidsoverwegingen stilgezet. Omdat er tijdens winterse periodes soms lange tijd geen stroom kan worden opgewekt, leidt dat tot verlies bij de exploitanten.

Die hebben nu gevraagd of ze het ijs mogen verwijderen door de molens meteen te laten draaien. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, wordt een gebied in een straal van 300 meter rond de turbine ontruimd. Ook wegen worden afgesloten. De exploitanten hebben het nieuwe protocol zelf ontwikkeld en deels gefinancierd.

Of registreer je om te kunnen reageren.