Home

Nieuws 468 x bekeken

Wilgen als grondstof voor WKK

Berlikum – Glastuinder Jaap Vink in Berlikum (Friesland) onderzoekt de teelt van wilgenhout voor het warm stoken van zijn kassen. Nu stookt hij zijn kassen nog door het verbranden van ingekocht afval- en snoeihout, maar de prijs voor deze grondstof is de laatste jaren fors gestegen.

Volgens Vink ligt de houtprijs in 2011 weer 20 tot 25 procent hoger dan dit jaar en is het initiatief bedoeld om de lange termijn houtaanvoer veilig te stellen. Vink is in Nederland pionier in het stoken van hout voor warmte en elektriciteitsproductie. ”Het is een gedachte. We zijn bij de provincie Friesland geweest om te praten over het verwerven van grond hiervoor. Het moet grond zijn die waardeloos is, zoals slib-opvangplaatsen. Ik wil er namelijk niet voor moeten betalen.”

Volgens Vink heeft de provincie positief gereageerd. Er was al onderzoek gedaan door bureau Oranjewoud voor dergelijke houtproductie. Friesland kijkt nu naar de mogelijkheden in de provincie voor houtproductie, stelt Vink.

De teler mikt op de teelt van wilgen die elke drie jaar met een maaimachine te oogsten zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.