Home

Nieuws 250 x bekeken 5 reacties

'Wilde zwijnen zijn graatmager'

Arnhem - De wilde zwijnen op de Veluwe zijn ,,graatmager.'' Dat meldt dinsdag vereniging Het Edelhert, die de grote grazers op de Veluwe in de gaten houdt. Volgens de vereniging hebben de zwijnen honger, omdat er dit jaar al weinig voer voor hen was en dat is nu ook nog eens onder een dikke laag sneeuw verdwenen.

De vereniging zegt dat de wilde zwijnen zich in toenemende mate overdag in tuinen en op landbouwgronden vertonen, wat gewoonlijk niet in de wintermaanden gebeurt. Het Edelhert vindt dat de provincie Gelderland toestemming moet geven om de zwijnen bij te voeren. De Flora- en faunawet staat dat toe bij bijzondere weersomstandigheden en als er een natuurlijk voedseltekort is.

Er zijn dit jaar weinig eikels en beukennootjes gevallen, het wintervoer voor de zwijnen. Als die zogenoemde mast op is, gaan de zwijnen gras eten, maar dat is nu door de sneeuw niet bereikbaar. Weinig voer betekent overigens dat de zwijnenstand, die al jaren veel te hoog is, lager zal worden. Als de dieren in een slechte conditie zijn, werpen ze minder jongen en ook later in het jaar, zodat de zwijnenpopulatie op natuurlijke wijze afneemt.

Wildbeheerder Gerrit Jan Spek van de Vereniging Wildbeheer Veluwe beaamt dat de ,,zwijnen het nu voor de kiezen krijgen.'' Reden tot zorg is er echter niet. ,,De natuurlijke selectie is hier aan gang. Er lopen ook nog genoeg dieren rond die goed in hun vel zitten. Zwijnen die zichtbaar lijden, worden door jagers afgeschoten.''

Verantwoordelijk gedeputeerde Harry Keereweer van de provincie Gelderland laat via Twitter weten dat de provincie de zwijnen niet wil bijvoeren. Ook Keereweer spreekt van natuurlijke selectie door de winter, die bovendien voor de zwijnen ,,niet extreem'' is.

Naar schatting lopen er momenteel op de Veluwe 2.500 wilde zwijnen rond. Het streven is naar een maximumaantal van 1.500 dieren, aldus wildbeheerder Spek.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anti jach

  Ja overal waar die kierewier opduikt met commentaren is het lachen. Luister maar eens naar zijn gestotter en gekuch op omroep gelderland. Wat een dwaas

 • no-profile-image

  anti

  Ja overal waar die kierewier opduikt met commentaren is het lachen. Luister maar eens naar zijn gestotter en gekuch op omroep gelderland. Wat een dwaas

 • no-profile-image

  den Besten

  Dieren in het wild niet bijvoeren schijnt natuurlijk te zijn, vinden de wildbeheerders van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.
  Dit in tegenstelling tot de Vogelbescherming Nederland.
  Deze club wil dat we de vogels zoveel mogelijk in de winter bijvoederen en dat we er voor zorgen dat er voldoende nestkasten worden opgehangen. Nestkasten die speciaal voor een bepaalde soort zijn ontworpen. Het zal wel aardig wat opleveren.

 • no-profile-image

  Hieruit blijkt dat er gewoon veel te veel zwijnen rondlopen op de Veluwe.
  Hopelijk gaan de Veluwe jagers er in slagen om hun afschot alsnog te halen.

  Wat zou er gebeurd zijn als er helemaal niet aan afschot gedaan was?
  Nog veel meer verhongerende zwijnen en dus nog meer schade.
  Dat is overigens wel de uitdrukkelijke wens van onze dieren partij.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  werd jagertje ook maar zo mager......................

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.