Home

Nieuws 4 reacties

Weinig begrip voor actie NVV

Doetinchem – Handelaren in varkensrechten tonen weinig begrip voor het pleidooi van de NVV om tot 31 december ontheffing te verlenen voor leasetransacties van varkensrechten vanuit regio Zuid naar Oost en overig.

De NVV meldde afgelopen vrijdag dat de vakbond een gesprek over de varkensleaserechten heeft aangevraagd met staatssecretaris Henk Bleker van ELI. Het liefst zou de vakbond zien dat de compartimentering tijdelijk wordt opgeheven tot 31 december om zo de meest nijpende problemen op te kunnen lossen. Volgens de NVV is de kans groot dat varkenshouders in het Oosten en in de overige gebieden niet aan hun wettelijke verplichting kunnen voldoen om hun productie af te dekken met voldoende varkensrechten, doordat er een schaarste is aan leaserechten.

De NVV stelt dat er vlak voordat de compartimentering opnieuw van kracht werd in april van dit jaar, veel rechten zijn verplaatst naar de regio Zuid. Daar is nu een overschot aan rechten terwijl er in het oostelijke compartiment en in het overige gebiedencompartiment een tekort is ontstaan. Dat weerspiegelt zich ook in de leaseprijzen. In het Zuiden ligt de leaseprijs rond de 10 à 11 euro; in Oost en overig wordt meer dan het tweevoudige betaald.

Ook LTO signaleert het probleem, zo meldt Annechien ten Have, voorzitter van de vakgroep varkenshouderij. "Voor de overige gebieden zien wij mogelijkheden om behalve het kopen van rechten in Zuid en Oost, wat nu al is toegestaan voor deze regio, ook het leasen toe te staan. De problemen in deze regio zouden daarmee opgelost kunnen worden. Daarmee is het probleem in Oost echter nog niet opgelost."

In de handelskringen wordt sceptisch gereageerd op de stap van de vakbond. Algemeen wordt erkend dat er een zekere schaarste is aan rechten, maar in de praktijk kan elke varkenshouder, zij het tegen een hoge prijs, wel aan zijn verplichting om voldoende rechten te leasen of te kopen, voldoen. Henry Dunnink van marktadviesbureau DCA: "En kopen is ook nog wel mogelijk. Ik verwacht dat iedereen in principe wel voldoende kan leasen of kopen."

Volgens Dunnink hebben varkenshouders ook te lang gewacht om hun rechtsposities rond te krijgen. "Men had een paar maanden geleden ook al rechten kunnen leasen of kopen, maar je ziet het elk jaar weer, er wordt gewacht tot het laatste moment, en dan zie je dit soort situaties ontstaan."

Een andere handelaar die niet bij naam wil worden genoemd wijst er op dat het wel heel zuur zou zijn voor varkenshouders als nu de laatste weken van het jaar de compartimentering tijdelijk vrij zal worden gegeven. "Je zal maar net voor 25 euro hebben geleased en dan wordt de markt opeens vrij gegeven."

Bemiddelaar René Manders in Lierop: "De NVV doet er beter aan om nu de discussie aan te gaan over 2011. Varkenshouders hebben dit jaar 340 dagen de tijd gehad om hun zaken op orde te brengen. De huidige situatie hadden ze al maanden aan kunnen zien komen. Ze hadden eerder moeten reageren."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  WW

  Handelaren hebben mooi praten vanuit hun luxe positie, probeer zelf eens met een lege portemonee rechten te leasen of te kopen, ik vind dit wel heel gemakkelijk praten. Denk dat we als varkenshouder ons maar eens moeten bezinnen of we de handel niet anders kunnen regelen, misschien een veiling systeem, zoals het met de melkrechten gaat in andere EU landen en als dit goed loopt kan elk ander recht dat er nu is of in de toekomst komt ook verhandeld worden.

 • no-profile-image

  Ja die Dunnink en alle handelaren kunnen mooi praten, want de NVV komt aan hun marge....

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Is er nog wat laatste nieuws te melden? Ik kan nog wel 600 goedkopere rechten gebruiken in gebied 3.

 • no-profile-image

  Henk Mol

  Het is alleen maar handel in gebakken lucht. De NVV en LTO doen er goed aan om bij Henk Bleker te bepleiten om de rechten er helemaal vanaf te doen. Laten zij zelf dan met een alternatief komen om voor altijd van deze maleise af te zijn.Wie wil er onder de huidige omstandigheden nog varkens houden, alleen diegene die het nog financieel kunnen behappen. Welke volgende stap gaat de NVV ondernemen met het uitzicht van 2013, de NVV doet er goed aan om de stoppers goed te begeleiden en rechten van de stoppers voor een redelijke prijs te verhandelen. De problemen stappelen zich alleen maar op, maar de klappen zullen het zwaarste vallen bij de NVV/ DGB leden

Of registreer je om te kunnen reageren.