Home

Nieuws

Vraagtekens omtrent zorgsysteem aardwarmte

Den Haag – Het Platform Geothermie wijst het verzoek van Staatstoezicht voor de Mijnen (SodM) af om een zorgsysteem in te richten met extra veiligheidsmaatregelen voor boringen naar aardwarmte. Die maatregelen moeten uitgewerkt en ingevoerd worden voordat nieuwe boringen van start mogen gaan.

SodM heeft naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico in april dit jaar alle nieuwe boringen uitgesteld tot zeker eind januari om de veiligheid tegen het licht te houden. Dat resulteerde onlangs tot een pakket voorwaarden, waaronder een milieuverzekering om schade bij grote ongelukken als in de Verenigde Staten te dekken.

Het is echter de vraag of voor eind januari zo’n zorgsysteem ingevoerd kan worden. Zeker nu het Platform de uitwerking niet kan verzorgen, zo laat het platform weten. SodM gaat er volgens voorzitter Victor van Heekeren van het Platform Geothermie ten onrechte vanuit dat het platform een branche-organisatie is. ”We hebben SodM ook per brief laten weten dat we daarvoor ook niet het budget hebben.” Nu gaan mogelijk twee experts met boormanagementervaring kijken naar de uitwerking.

Of registreer je om te kunnen reageren.