Home

Nieuws

Voortgang afzetbundeling komkommer en tomaat

De West-Nederlandse telersvereniging Best Growers Benelux lijkt dichtbij aansluiting bij de Limburgse gebundelde komkommerafzetorganisatie Kompany.

De partijen hebben een officiële aanvraag gedaan bij het Productschap Tuinbouw voor uitbreiding van de associatie van producentenorganisatie (APO) Kompany. Deze organisatie regelt de centrale verkoop van komkommers en herfsttomaten voor leden van de verenigingen Komosa, Sun Quality en ZON. Het PT toetst de aanvraag op Europese regels en verwacht half januari uitsluitsel te geven over de mogelijke uitbreiding met telers van BGB.

BGB-directeur Wim Roodenburg bevestigt dat er voortgang wordt gemaakt. Eerder was al bekend dat er gesprekken liepen tussen beide partijen. Kompanyvoorzitter Geert Koppens zegt ook dat de gesprekken nog lopen over samenwerking voor komkommer en herfsttomaat. Het is een interessante ontwikkeling, omdat landelijke APO’s mislukten. Kompany is de enige Nederlandse associatie (APO) en richt zich op meer dan een product. Door de samenwerkig met BGB kan een omvangrijke komkommerpartij ontstaan. Nu al wordt het aandeel komkommers van Kompany geschat op 40 procent. Die bundeling heeft volgens Koppens ook bijgedragen aan het marktherstel in Nederland dit jaar. “Langzaamaan plukken we de vruchten van Kompany.” Volgens Koppens duurde het twee jaar voordat drie verkooporganisaties in elkaar geschoven worden door facetten als verpakking, productstromen en de samenwerking van verkopers. “Uiteindelijk zijn we erin geslaagd een eerlijke prijs uit de markt te halen.”

Wat de toetreding van BGB betekent voor paprika- en auberginetelers van de organisatie is niet bekend. “Er moet nog veel uitgezocht worden”, stelt Roodenburg.

Of registreer je om te kunnen reageren.