Home

Nieuws 180 x bekeken

Vijf bedrijven met verhoogd dioxinegehalte in Duitsland

Düsseldorf - Het ministerie van landbouw in Nordrheinwestfalen heeft het afgelopen jaar verhoogde dioxinegehalten aangetroffen bij vijf rundveebedrijven. Het gaat met name om vleesvee dat op een extensieve manier wordt gehouden.

Het gaat om rundveebedrijven in Euskirchen, Duisburg, Leverkusen, Olpe en Wesel. Als gevolg hiervan worden de percelen waar de runderen geweid worden ook onderzocht op dioxine en PCB’s. Afhankelijk van de ernst van de overtredingen mogen de bedrijven geen dieren meer afvoeren voor consumptie, of alleen na onderzoek afvoeren voor consumptie. Bij het bedrijf in Olpe waren de waarden bij hercontrole ruim onder de dioxinenorm. Dit bedrijf is weer vrij om vee af te leveren.

De oorzaak van de verhoogde dioxinegehalten is nog niet bekend. Een van de betrokken veehouders vermoedt dat er een verband is met het wikkelplastic rond kuilbalen. Dit kon met onderzoek niet bevestigd worden.

Duitse media melden dat bij een kwart van de gecontroleerde weidekoeien de normen voor dioxine worden overschreden. Nordrheinwestfalen heeft een monitoringsprogramma om dioxine en PCB’s op te sporen.

Of registreer je om te kunnen reageren.