Home

Nieuws 337 x bekeken

Verruiming verordening varkensleveringen B-F bedrijven

Zoetermeer – Het Productschap Vee en Vlees gaat de Verordening Varkensleveringen (VVL) aanpassen op het punt van de leveringen van speenbiggen van vermeerderingsbedrijven (B-bedrijven) aan biggenopfokbedrijven (F-bedrijven).

Tot nog toe was het onder geen enkele voorwaarde mogelijk om als B-bedrijf bij levering van biggen aan een F-bedrijf, toch nog een deel van de eigen biggen zelf op te fokken. Volgens beleidsmedewerker Manon Mauritz van het PVV werd zeer strikt de hand gehouden aan deze beperking om zo de gezondheidsstatus van de vermeerderingsbedrijven te verbeteren. “Door een scheiding tussen biggenopfok en zeugenhouderij verbetert de gezondheidsstatus van het vermeerderingsbedrijf.”
Op aandrang van de NVV in de adviescommissie varkenshouderij van het PVV is nu besloten de mogelijkheden te verruimen. B-bedrijven krijgen dan de mogelijkheid om toch een deel van de biggen op het eigen bedrijf op te fokken.

Volgens de NVV knelde de regeling omdat er op veel bedrijven de behoefte is om juist een deel van de gespeende biggen op te laten fokken op een F-bedrijf en de rest van de biggen toch op het vermeerderingsbedrijf op te fokken. Ook dat zorgt volgens de NVV voor een lagere bezetting in de biggenafdelingen en dat komt het welzijn end e gezondheid ten goede.
Voorwaarde is echter wel dat de bedrijven die dit van plan zijn hiervoor een ontheffing aanvragen. Volgens beleidsmedewerker Manon Mauritz van het PVV is een ontheffing, mits de aanvraag volledig is, meestal wel binnen twee weken rond gezet.

Ook A bedrijven (topfokbedrijven) hebben sinds 2007 de mogelijkheid een scheiding aan te brengen tussen fokbedrijf en biggenopfok. De biggen worden afgevoerd naar een E-bedrijf. Volgens Mauritz zullen er geen ontheffingen komen voor dit type leveringen. Mauritz: “Het gaat hier om fokbedrijven aan de top van de piramide, waar de hygiëne en gezondheidsstatus essentieel is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.