Home

Nieuws 209 x bekeken

VWA controleert meer op hepatitis in fruit

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert dadels en vijgen sterker op besmetting met het hepatitis-virus, middels een monitoringsprogramma.

Dat stelt de VWA desgevraagd. De VWA heeft vorige week een partij uit België afkomstige dadels uit de handel genomen, vanwege een besmetting met het hepatitis-A-virus. De VWA heeft andere Europese landen gewaarschuwd voor het risico via het Europese meldsysteem Rapid Alert System voor Food en Feed (RASFF).

Het is nog niet duidelijk of alle dadels uit die partij zijn teruggevonden. Over het risico voor de volksgezondheid kan de VWA op dit punt nog niets zeggen. Volgens de woordvoerder startte de VWA dit jaar het monitoringsprogramma voor dadels en vijgen. "Onze specialisten hebben contact met buitenlandse experts en vingen op dat hier extra controle nodig is." De woordvoerder wijst op een eerdere zaak van hepatitis in gedroogde tomaten in Australië.

Eerder deed de VWA een onderzoek naar hepatitis in zachtfruit, maar daaruit werd niets aangetroffen. De vondst van vorige week is de eerste na een De koepel voor handelsbedrijven in groente FrugiVenta reageert verbaasd. Ook de koepel voor supermarkten CBL is verbaasd. Directeur consument en veiligheid Marc Jansen: "Dan moet er iets zijn misgegaan met de verwerking."

Op het Europese waarschuwingssysteem blijkt dat niet eerder een melding werd gedaan. Onduidelijk is hoeveel controle op hepatitis plaatsvindt.

Of registreer je om te kunnen reageren.