Home

Nieuws 164 x bekeken

VS sluiten handelsakkoord met Zuid-Korea

Washington - De Verenigde Staten zijn na vier dagen van onderhandelen een vrijhandelsakkoord overeengekomen met Zuid-Korea. De overeenkomst verdiept de banden met Zuid-Korea en versterkt de Amerikaanse positie op de Aziatische markt, zei de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag in een verklaring.

Volgens de overeenkomst vervallen de importheffingen op 95 procent van alle goederen tussen beide landen binnen een periode van vijf jaar. Voor de VS gaat het om het belangrijkste vrijhandelsakkoord sinds 1994, toen ze met Canada en Mexico afspraken maakten over het slechten van de handelsbarrières.

Vrijdag wisten de onderhandelaars een laatste hinderpaal te nemen over de douanerechten op auto's. Afgesproken is dat de VS de heffingen op auto's uit Zuid-Korea in een langzamer tempo mogen afbouwen. Amerikaanse autoproducenten vreesden anders een te grote golf van importen van Zuid-Koreaanse auto's.

Zuid-Korea was vorig jaar de op zeven na grootste handelspartner voor de VS. De export van Amerikaanse goederen naar het land bedroeg 29 miljard dollar. Volgens een Amerikaanse regeringsvertegenwoordiger zou de uitvoer door de afschaffing van de importheffingen met 10 tot 11 miljard dollar kunnen stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.