Home

Nieuws

VS en Zuid-Korea spreken weer over handelspact

Columbia - Delegaties van de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse regering onderhandelen in de Amerikaanse staat Maryland over een handelsakkoord.Eerdere onderhandelingen ketsten op het laatste moment af vanwege druk uit de Amerikaanse automobielindustrie, en Zuid-Korea’s weigering de importvoorwaarden voor Amerikaans rundvlees te versoepelen.

De VS is enerzijds bang voor Zuid-Koreaanse concurrentie op de automarkt, maar vreest anderzijds dat producenten uit de EU marktaandeel innemen. De VS importeerde vorig jaar 476.857 Zuid-Koreaanse auto’s, terwijl maar 7.663 Amerikaanse auto’s naar Zuid-Korea werden verscheept. De EU heeft reeds een akkoord gesloten met Zuid-Korea, overigens ook na heftige protesten vanuit vooral de Italiaanse automobielindustrie.

De Zuid-Koreaanse handelsminister Kim Jong-hoon verklaarde vrijdag tegenover persbureau Reuters dat de twee partijen nog ver van elkaar verwijderd zijn. Als de twee landen een akkoord sluiten, is dat voor de VS de op één na grootste handelsdeal ooit. Alleen het creëren van een vrijhandelszone met Mexico en Canada is qua economische betekenis nog groter geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.