Home

Nieuws 280 x bekeken

Utrecht maakt stikstofbank

Utrecht - De provincie Utrecht wil een provinciale stikstofdepositiebank instellen.

De stikstofbank moet het mogelijk maken dat bedrijven in de omgeving van natuurgebieden kunnen blijven ontwikkelen. Gedeputeerde Staten van de provincie willen met de oprichting van de stikstofbank de ontwikkeling van veehouderijbedrijven weer mogelijk maken. Tegelijk wordt de uitstoot van stikstof verminderd bij natuurgebieden.

In de stikstofverordening worden boeren verplicht alle nieuwbouw of verbouwing van stallen te melden. Bedrijven die al een grote stikstofuitstoot hebben, worden verplicht om met de nieuwste technieken de stikstofuitstoot te beperken.

De provincieale stikstofverordening is een aanvulling op de natuurbeschermingsregels. De wettelijke regels beperken de veehouderij in uitbreidingsmogelijkheden, zolang de provincie daarvoor geen regels heeft gesteld. Soortgelijke problematiek speelt ook in andere provincies.

De plannen van de provincie Utrecht worden in februari van het volgend jaar door provinciale staten behandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.