Home

Nieuws 499 x bekeken

Uitvoer in oktober gedaald

Zoetermeer – De uitvoer van groente en fruit naar landen buiten de Europese Unie groeit sneller dan de afzet in de EU.

Door gunstige wisselkoersen groeit de uitvoer naar landen als Zwitserland, Rusland en Japan.

Ook in oktober wisten Nederlandse exporteurs deze ’derde markten’ beter te bedienen dan de Europese. De uitvoer naar derde landen groeide 5 procent in oktober, tegen een exportdaling van 12 procent in de EU.

De totale export Nederlandse groente en fruit is de eerste tien maanden gestegen met 5 procent. Oktober liet wel een daling zien. waardoor de voorsprong ten opzichte van 2009 slinkt. Tot nu toe is 92.000 ton meer uitgevoerd, blijkt uit de cijfers van het Productschap Tuinbouw. Vooral van peer is meer uitgevoerd (68.000 ton). Ook steeg de uitvoer van tomaat met 34.000 ton.

De uitvoer naar Duitsland is 4 procent gestegen. Duitsers namen wel meer tomaat, komkommer, peer, sluitkool, prei, champignon en courgette af, maar minder paprika en ijsbergsla.

Ook de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk steeg (3 procent). De Britten namen meer peer af maar ook paprika, tomaat, komkommer en appel. De uitvoer champignons naar het Verenigd Koninkrijk stond wel onder druk, blijkt uit de gegevens van het PT.

Uit de cijfers blijkt bovendien een stijging van de uitvoer naar Rusland met 19 procent. Er is meer peer, peen en witte kool naar Rusland gegaan, maar minder appel en glasgroente.

Of registreer je om te kunnen reageren.