Home

Nieuws

Twee bedrijven geblokkeerd vanwege brucellose

Brussel/Den Haag – Twee rundveebedrijven in Nederland zijn geblokkeerd in verband met brucellose. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

De bedrijven hebben in februari ieder een vleesstier geïmporteerd van een Belgische bedrijf waar vorige week brucellose (Abortus Bang) vastgesteld.

Op het Belgische bedrijf is vorige week brucellose (Abortus Bang) vastgesteld.

De geïmporteerde dieren zijn al geslacht, waardoor de VWA andere oudere dieren op de Nederlandse bedrijven via bloedtests onderzoekt. De VWA werkt ook aan een risicoanalyse en onderzoekt of er contactbedrijven zijn.

Vrijdag meldde de Belgische FAVV dat op een vleesveebedrijf in Luik brucellose is vastgesteld. Het is voor het eerst in tien jaar dat deze ziekte in België is vastgesteld. De ziekte kwam aan het licht door verplichte controle na een geval van abortus.

Alle 103 dieren op het bedrijf worden begin deze week geslacht. ”Het vlees van de dieren is bestemd voor consumptie. Brucellose kan overdraagbaar zijn via melk en direct contact met dieren. Via vlees is er geen gevaar”, aldus een woordvoerder van de FAVV.

De FAVV onderzoekt de oorzaak van de besmetting en of andere bedrijven in de omgeving of contactbedrijven ook besmet zijn met de bacterie. De uitslagen hiervan worden later deze week verwacht.

Brucellose of abortus Bang is een bacteriële ziekte die verwerpen veroorzaakt bij rundvee. Bij de mens gaat deze ziekte gepaard met koorts en algemene symptomen van pijn. Nederland is sinds 1 augustus 1999 officieel vrij van brucellose. België is sinds 25 juni 2003 officieel vrij van brucellose.

Of registreer je om te kunnen reageren.