Home

Nieuws 241 x bekeken

Tuta-bestrijder bij toeval ontdekt door Coexphal

Almería – De Spaanse vondst van een natuurlijke bestrijder van Tuta Absoluta is een toevalligheid. Dat zegt Jan van der Blom, verantwoordelijk voor plaagbestrijding bij de Spaanse koepel Coexphal. Hij zegt dat in het blad Tomatoes Today van Syngenta.

Bij onderzoek in april naar vallen voor Tuta absoluta ontdekten Spaanse onderzoekers de wesp die in de daaropvolgende weken in steeds grotere getale gevonden werd. ”Dit percentage liep op totdat we zagen dat de plaag van Tuta absoluta onder controle kwam.”

Onderzoekers ontdekten de parasitaire eigenschappen van de wesp die eitjes legt naast Tuta-larven. Als de eitjes uitkomen, voeden ze zich met larven van de Tuta-mug. In het onderzoek zijn vijf insecten gevonden met deze eigenschappen, waarvan één met een zeer sterke invloed op de Tuta absoluta ontwikkeling.

Volgens Van der Blom hebben bedrijven interesse getoond voor de gevonden bestrijder, maar is nog veel onduidelijk over de ontwikkeling van Tuta absoluta en hoe de wesp het best ingezet kan worden.

Met name in Turkije leidde Tuta absoluta afgelopen jaar tot grote schade in de tomatenteelt. In Spanje loopt de schade terug door lagere temperaturen. In productiegebieden als Canarische eilanden zal de schade wel stevig blijven, verwacht Van der Blom.

Of registreer je om te kunnen reageren.