Home

Nieuws 2 reacties

Tarweproductie in EU groeit 9 miljoen ton

Parijs – De EU produceert volgend seizoen 136,5 miljoen ton tarwe. Dat is 9 miljoen ton meer dan dit seizoen. Dat schrijft het toonaangevende analysebureau Stratégie Grains in de eerste graanprognose van seizoen 2011/2012.

De stijging van 7,1 procent komt doordat Europese akkerbouwers ook marginale gronden inzaaien, aangemoedigd door de relatief hoge tarweprijzen van dit seizoen. Bovendien hadden grote delen van Europa dit groeiseizoen te maken met slechte weersomstandigheden.

De tarweproductie groeit naar het hoogste niveau sinds 2008. In dat jaar oogstte de EU een recordhoeveelheid van 303,2 miljoen ton graan. In seizoen 2011/2012 komt de graanoogst op 291,3 miljoen ton verwacht Stratégie Grains.

De EU is verreweg de grootste tarweproducent ter wereld en na de VS de grootste tarwe-exporteur. Frankrijk is in de EU de grootste producent. Het analysebureau verwacht een stijging van de Franse tarweproductie met 2 miljoen ton. Ook Duitsland verhoogt de productie volgend seizoen met 2 miljoen ton. Het Verenigd Koninkrijk oogst 1 miljoen ton tarwe méér dan dit seizoen.

De productie van gerst stijgt in 2011/2012 met 4,7 procent naar 55,5 miljoen ton. De maisproductie neemt met 6 procent toe naar 58 miljoen ton.

Alleen de productie van harde tarwe neemt af, verwacht Stratégie Grains, met een oogst van 8,3 miljoen ton. Dat is 700.000 ton minder dan dit seizoen. Het is de kleinste productie van harde tarwe in de EU in drie jaar.

Het graanareaal in de EU groeit in 2011/2012 naar 57,2 miljoen hectare. Dat is 1,2 miljoen hectare meer dan dit seizoen is geteeld. Maar het is nog altijd 2,6 miljoen hectare minder dan het recordgraanareaal in 2008. > Pagina 9

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Knap dat ze de opbrengst voor volgend jaar al weten. Mijn persoonlijke ervaring is, dat je het pas weet als het over de weegbrug is geweest. Er kan nog zoveel gebeuren.

  • no-profile-image

    De wens is de vader van de gedachte.

Of registreer je om te kunnen reageren.