Home

Nieuws 272 x bekeken 1 reactie

'Steun jonge boer minder afhankelijk van lidstaat'

De steun aan jonge boeren moet minder afhankelijk worden van de lidstaat waarin ze werken.

Dat stelt de Europese raad van jonge boeren (CEJA). Voorzitter Joris Baecke heeft de ideeën van de jonge boeren gepresenteerd bij het Europees Parlement.

Nu is de omschakelingsregeling voor de helft Europees geld en voor de helft nationaal geld. Als lidstaten geen geld uittrekken voor jonge boeren, kunnen de jonge ondernemers geen beroep doen op de regeling.

Sommige lidstaten maken geen gebruik van de installatiesteun voor jonge boeren. Daardoor is er sprake van oneerlijke concurrentie tussen Europese boeren, stelt de CEJA. "De verplichting voor nationale medefinanciering moet worden herzien, om lidstaten de prikkelen prioriteit te geven aan de vernieuwing van de huidige generatie agrarisch ondernemers", aldus Baecke in het Europees Parlement.

Baecke stelt voor de regeling zo aan te passen dan 80 procent van de steun uit Europa komt en 20 van de lidstaat. Dat maakt de regeling voor lidstaten minder duur. Bovendien mag de regeling niet afgetopt worden. "Die situatie is onacceptabel. De steun moet beschikbaar zijn voor alle jonge boeren, zowel in oude als nieuwe lidstaten", zegt Baecke.

De jonge boeren willen steun voor innovaties, investering in concurrentiekracht en samenwerking. Verder bepleit de Ceja onder meer de introductie van kennisbonnen, die jonge boeren kunnen gebruiken om advies in te winnen of trainingen te volgen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Geef de jongeren een kansrijke toekomst,dat is ook goed voor de EU

Of registreer je om te kunnen reageren.