Home

Nieuws 2 reacties

Spanje steunt VS in acceptatie transgeen

Madrid/Parijs – De Verenigde Staten en Spanje werken nauw samen om de teelt van transgene gewassen in de Europese Unie (EU) mogelijk te maken.

Dat blijkt uit uitgelekte diplomatieke boodschappen van Amerikaanse ambassades op Wikileaks. De Verenigde Staten beschouwen Spanje als hun voornaamste bondgenoot in hun streven genetische veranderingen in Europa geaccepteerd te krijgen. Frankrijk wordt gezien als grootste dwarsligger.

Kort nadat Duitsland in april vorig jaar de teelt van de transgene maisvariant MON810 verbood, zocht de Spaanse staatssecretaris Josep Puxeu contact met de Amerikanen. Puxeu vroeg Washington druk te blijven uitoefenen op Brussel om ’agrarische biotechnologie als optie voor de lidstaten’ te behouden. Hij noemde het ’de moeilijkste week’ van zijn leven.

Tegelijkertijd constateren de Amerikanen dat Spanje geïsoleerd raakt met zijn standpunt over transgene gewassen. ”Als Spanje valt, zal de rest van Europa volgen”, waarschuwt de ambassade in Madrid. Alleen Vaticaanstad steunt stilletjes de ontwikkeling van transgene gewassen; dit land is echter geen EU-lid.

Frankrijk wordt gezien als grootste tegenstander van biotechnologie, zeker nadat president Sarkozy een bondgenootschap sloot met Greenpeace tegen de teelt van MON810. In ruil daarvoor zou de milieu-organisatie zich niet verzetten tegen de kernenergieplannen van Parijs.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    De Spaanse graan zal de orkaan doorstaan. Luid het toch !!! Alleen maak Spanje hier een om ,omkeerbare grote fout door zich in te laten met dit alles vernietigende Frankenstein bedrijf Monsanto .(al in 2003) Het is niet voor niets dat uit proeven is komen vast te staan dat de Bt-gif van gentech mais MON810 in de voedselketen van dieren is terecht is gekomen o.a. in .Bijen rassen. Deze leggen op termijn anmas het loodje!!!
    Lekker frisse club die Monsanto.

  • no-profile-image

    Ja maar Monsanto zal de enige zijn die de bevolking zal kunnen eten blijven geven, (anders hongersdood).

Of registreer je om te kunnen reageren.