Home

Nieuws 199 x bekeken

Sneeuw en vorst rampzalig voor bloemenexport

Aalsmeer - De Nederlandse export van bloemen en planten is flink teruggelopen door de barre weersomstandigheden.

De kerstdagen zorgen altijd voor een piek in de verkoop van sierteeltproducten, maar dit jaar lijkt het weer roet in het eten te gooien. Dit meldde de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) woensdag.

Volgens de brancheorganisatie veroorzaken sneeuw en gladheid grote vertragingen in het transport en teruglopende verkopen in de winkels. Op Schiphol stonden begin deze week nog veel zendingen voor verre bestemmingen zoals de VS en het Midden-Oosten vast, die vorige week al hadden moeten vertrekken.

Directeur Harry Brockhoff van de Dutch Flower Group (DFG), met tientallen bedrijven de grootste Nederlandse exportonderneming in de sector, spreekt over een forse schadepost voor de bedrijfstak. De afzet van snijbloemen lag vorige week 18 procent lager dan vorig jaar.

Vooral de supermarkten zijn volgens hem op de rem gaan staan. ,,Die zijn bij dit weer te onzeker over hun verkoop aan de consument. De importerende groothandel bestelde wel, maar veel ervan kwam sterk vertraagd en vaak te laat aan. Dat is fnuikend voor deze branche'', aldus Brockhoff.

Een probleem is ook dat Duitsland, de grootste exportmarkt, in verband met het winterweer voor sommige regio's een rijverbod heeft ingesteld voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.