Home

Nieuws 194 x bekeken 1 reactie

Slecht jaar voor boomkwekerij

Den Haag – Boomkwekers hebben in 2010 een slecht jaar gedraaid. Dat blijkt uit berekeningen van het landbouweconomisch instituut LEI.

Het gemiddeld inkomen per bedrijf was in 2010 40.000 euro, een daling van 25 procent ten opzichte van 2009. Ten opzichte van 2008 is sprake van een halvering. Toen lag het gemiddelde inkomen nog op 88.000 euro.

Oorzaak van de inkomensdaling is onder meer de lange vorstperiode. Dit veroorzaakte schade bij met name sierheersters, laan- en vruchtbomen. Ook de economische crisis heeft gevolgen voor de sector. Veel bedrijven en overheden bezuinigen op beplanting.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Harm Horlings

    Goed dat er in het Agrarisch Dagblad aandacht is voor de boomkwekerijsector. Jammer dat die aandacht zich richt op de inkomenskant. Natuurlijk heeft de Boomkwekerij ook te leiden onder afnemende bouwactiviteiten en een veel te sterk bezuinigende overheid, waardoor veel bedrijven in de problemen komen. Maar er is ook een andere kant en dat is de waarde van de boomkwekerij voor onze woon- en leefomgeving. Een kant die helaas nog te vaak onderbelicht blijft, maar wel heel wezenlijk is voor onze samenleving. Als we op termijn in ons land goed en gezond willen en kunnen wonen dan kunnen we niet om de waarde van de boom heen. Immers in een duurzame wereld draait het om de boom. Als het eens wat minder gaat in de sector is dat uiteraard nieuws, maar laten we de positieve kanten ook belichten, dat biedt kansen voor de samenleving en voor de sector.
    Zinvolle en goede feestdagen gewenst.

Of registreer je om te kunnen reageren.