Home

Nieuws 176 x bekeken

Senaat voorlopig akkoord met afbouw heffingskorting

Den Haag – De afbouw van de heffingskorting voor groene beleggingen is vooralsnog niet van de baan.

Senator Niko Koffeman (PvdD) had aangekondigd een motie in te dienen die pleit voor instandhouding van de regeling, maar zag daar op het laatste moment van af.

Aanleiding daarvoor is de botsing tussen Eerste Kamer en kabinet over het Belastingplan. In een hevig debat lukte het de Senaat de btw-verhoging voor podiumkunsten met een halfjaar uitgesteld te krijgen. Volgens Koffeman zou het niet handig zijn geweest tegelijkertijd aan te sturen op een confrontatie over de heffingskorting.

De heffingskorting wordt de komende vier jaar afgebouwd. Aanvankelijk wilde het kabinet de regeling al in 2011 afschaffen, maar daar stak de Tweede Kamer een stokje voor. Koffeman vindt dat de regering nu aannemelijk moet maken dat de ingeslagen weg verantwoord is. Lukt dit niet, dan wordt de motie mogelijk alsnog ingediend.

Een ander plan van Koffeman werd wel aangenomen. Het kabinet moet bij fiscale maatregelen voortaan de duurzaamheidseffecten in kaart brengen. CDA en VVD stemden tegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.