Home

Nieuws

Senaat akkoord met compensatie zwarte boeren

Washington - Zwarte boeren in de VS krijgen 1,15 miljard dollar (870 miljoen euro) compensatie voor rassendiscriminatie bij het verlenen van landbouwsteun.

President Barack Obama tekende donderdag de benodigde wetgeving hiervoor. De Senaat ging in november al akkoord met de wetgeving. Getroffen boeren kunnen maximaal 50.000 dollar (38000 euro) vergoeding krijgen.

De National Black Farmers Association spande in 1997 een rechtszaak aan tegen de overheid omdat veel zwarte boeren decennialang geen of minder landbouwsteun en zachte leningen kregen dan blanke boeren. De Senaat stemde in augustus nog tegen de wetgeving omdat onduidelijk was waar het geld voor de compensatie vandaan moet komen.

Officier van justitie Eric Holder noemde de regeling volgens Amerikaanse media "historisch" en sprak van "mogelijkheden tot een nieuwe relatie tussen goede Amerikanen en de federale agentschappen die een belangrijke rol in hun leven spreken."

Verschillende critici uit de Republikeinse Partij stellen dat veel teveel mensen geld ontvangen. Michele Bachmann, lid van het Huis van Afgevaardigden, spreekt van "compleet frauduleus." Collega Steve King die Iowa vertegenwoordigt roept op tot een hoorzitting. King stelt dat ten tijde van de rechtszaak 33.000 boerenbedrijven in zwarte handen waren, terwijl al meer dan 80.000 claims zijn ingediend. Volgens King is het proces politiek gedreven.

Volgens voorstanders van de compensatie lag het werkelijke aantal zwarte boeren even voor de rechtszaak hoger, maar verloren veel boeren juist door de discriminatie hun boerderij. Het ministerie van landbouw in de VS heeft in het verleden erkent dat duizenden boerenbedrijven in zwarte handen inderdaad zijn verdwenen in de jaren '80 en '90.

Of registreer je om te kunnen reageren.