Home

Nieuws

Rijnvallei wil in gesprek met De Valk en Arkervaart

Wageningen – Directie en bestuur van Rijnvallei ondersteunen het idee van een aantal Rijnvallei-leden van district Veluwe om samenwerking of fusie met De Valk Wekerom en Arkervaart Twente te onderzoeken. Dat laat directeur Martin Grift van Rijnvallei weten.

”Wij zijn blij met de betrokkenheid van deze leden en zitten er positief in. We willen nadrukkelijk een signaal afgeven dat we open staan voor samenwerking”, aldus Grift. “We zijn al langer deze mening toegedaan. Als je kijkt naar de lange termijn, als het gaat om investeringen in de bedrijven gaat het meteen over groot geld. Een fusie kan dan nuttig zijn.”

Directeur Bart Eggink van coöperatie De Valk Wekerom ziet niets in een mogelijk samengaan. ”De verschillen tussen de bedrijven zijn veel te groot. Dat geldt voor zowel structuur als cultuur. Ik acht dat niet overbrugbaar. Bovendien worden de voordelen van dit soort fusies veel te vaak overschat. Ze kosten vaak veel meer dan we denken. Wij willen blijven doen wat we doen. We doen dat goed volgens onze leden.”

Ook directeur Marcel Roordink van Arkervaart Twente reageert enigszins verbaasd op de berichten. ”Als een deel van onze leden zoiets wil kunnen ze dat melden aan de commissarissen en bij het bestuur. We zullen dan kijken hoe we er mee om gaan en zo mogelijk dit in onderzoek nemen.”

Ook Roordink wijst op de grote verschillen tussen de drie coöperatieve ondernemingen. Bovendien: ”Als de kostenvoordelen echt zo groot waren, was er al lang een fusie geweest. De Veluwse onderneming houdt bovendien van een stuk keuzevrijheid. Concurrentie is ook wat waard.”

Rijnvallei is actief in mengvoerproductie, heeft winkels, een akkerbouw- en fruitteeltpoot, een mechanisatieafdeling en een eigen op- en overslagbedrijf. In 2009 was de omzet van het bedrijf 206,7 miljoen euro. De Valk Wekerom en coöperatie Arkervaar Twente zijn qua omzet van vergelijkbare grootte. De Valk had in 2009 een omzet van 67,4 miljoen euro, Arkervaart draaide een omzet van 72,6 miljoen euro. Beide bedrijven concentreren zich vooral op het maken van voer. De Valk heeft bovendien nog een Welkoop-winkel.

Of registreer je om te kunnen reageren.