Home

Nieuws 405 x bekeken 4 reacties

Registratie antibiotica snel verplicht

Den Haag - Het kabinet komt met een spoedwet om de centrale registratie van antibioticagebruik verplicht te stellen.

Tot die tijd worden dierenartsen die nog niet deelnemen aan het registratiesysteem Vetcis strenger gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit.

Dat staat in een brief van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) en minister Edith Schippers (volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. De bewindslieden onderschrijven de eind vorige maand door de stuurgroep-Wener voorgestelde aanpak van het antibioticagebruik in de veehouderij. Kern daarvan is een verplichte centrale registratie zodat veelgebruikers en -voorschrijvers op de vingers kunnen worden getikt.

Die registratie wordt met de Wet Dieren algemeen verbindend verklaard. Maar omdat de parlementaire behandeling daarvan voorlopig nog niet is afgerond, komen Bleker en Schippers binnenkort met een afzonderlijk wetsvoorstel. De onafhankelijke stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDA) ziet toe op het gebruik van de database.

Daarnaast neemt het kabinet nog een aantal andere maatregelen om ervoor te zorgen dat er volgend jaar 20 procent en in 2013 50 procent minder antibiotica wordt toegediend. Zo wordt het gebruik van derde en vierde generatie cephalosporinen en fluorchinolonen moeilijker gemaakt, de cascaderegeling (mogelijkheid om niet-toegelaten antibiotica te gebruiken) beperkt en het aanbieden aan het slachthuis van dieren die een overschrijding van de residulimieten vertonen strafbaar gesteld.

De nieuwe antibiotica-aanpak brengt een verhoging van de administratieve lasten met zich mee, stellen de bewindslieden. Het zou kunnen gaan om een verdubbeling tot 22 miljoen euro. Daarnaast zijn er nalevings- en toezichtskosten. Het gaat om een eenmalig bedrag van 5,3 miljoen euro en een jaarlijkse verhoging van 1,3 miljoen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouders waren toch al verplicht om het gebruik van diergeneesmiddelen te registreren !

 • no-profile-image

  melkveehouders waren toch al verplicht om het gebruik van diergeneesmiddelen te registreren !

 • no-profile-image

  Mattn

  ja, maar hier gaat het over een CENTRALE registratie. Zodat de overheid zicht continu zicht heeft op het antibiotica-gebruik (systeem dat al langer in Denemarken wordt toegepast).

 • no-profile-image

  Kalverhouders waren het ook al verplicht, alles slaan we digitaal op.

Of registreer je om te kunnen reageren.