Home

Nieuws

Regels voor zzp’ers in land- en tuinbouw versoepeld

Den Haag – Leden van LTO Nederland die naast hun eigen bedrijf diensten aanbieden als zzp’er, krijgen voortaan al de benodigde VAR-verklaring bij één in plaats van drie werkgevers.

Dat staat in een convenant dat LTO met de Belastingdienst heeft gesloten. Volgens LTO heeft de regeling betrekking op enkele duizenden boeren en tuinders.

De overige eisen voor een VAR-verklaring blijven van kracht. Zo mag meestal maximaal 600 uur buiten de deur worden gewerkt, en moeten inkomsten terugvloeien in het bedrijf. De Belastingdienst ging met de wijziging akkoord omdat agrariërs ondernemers zijn en daarom per definitie een gezagsverhouding ontbreekt.

LTO Nederland en de Belastingdienst stellen een overlegplatform in. Ook agrarische accountants nemen hierin zitting, al hebben ze het convenant niet ondertekend. LTO Nederland wil volgens beleidsmedewerker Ton Hokken onder meer de belastingvrijstelling voor boerderij-educatie aankaarten. Nu verschilt per rayon of de vrijstelling wordt verleend of toch btw wordt geheven.
Ook spreken de partijen wat Hokken betreft over de vrijstelling voor werktuigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.