Home

Nieuws 227 x bekeken

Rabo: meer aandacht voor inkoop grondstoffen

Utrecht – De agribusiness moet de activiteiten wereldwijd aanpassen aan de nieuwe realiteit, met meer aandacht voor het Verre Oosten en de inkoop van grondstoffen.

Dat schrijft de onderzoeksafdeling van Rabobank International in een rapport.

De komende drie tot vijf jaar krijgt de agribusiness volgens Rabobank te maken met gemiddeld hogere en meer beweeglijke prijzen. De wereldeconomie groeit slechts langzaam, en bovendien is de groei zeer ongelijk verdeeld over de wereld. De groei van de vraag naar voeding ligt in het Verre Oosten. Bedrijven moeten hun verkoopinspanningen hierop aanpassen.

Omdat de wereldbevolking sneller groeit dan de productie van voedsel, lopen prijzen op en worden ze minder voorspelbaar. Daarom wordt het volgens de bank steeds belangrijker de inkoop wereldwijd goed op orde te hebben. ”De kosten van het ernaast zitten zijn vergroot terwijl de beloning voor het goed inschatten ook groter is”, aldus Rabo-onderzoeker David Nelson, Bedrijven moeten investeren in risicomanagement.

”Je kunt alleen tussen de heuvels, bergen en valleien heen sturen, als je ze ziet aankomen”, aldus Nelson. Een belangrijke factor is Rusland’s drive zelfvoorzienend vleesproducent te worden. Hierdoor blijft meer graan uit het Zwarte Zee-gebied in de regio, en moeten vleesproducenten opnieuw op zoek naar nieuwe grondstofleveranciers.

Wellicht kan deze gevonden worden in Brazilië, dat volgens Nelson voldoende en betrouwbare regenval heeft, en miljoenen hectares nog niet ontgonnen landbouwgrond. Gevaren in Brazilië zijn een slechte infrastructuur en de waardestijging van de lokale munteenheid, de Reais.

1267717

Of registreer je om te kunnen reageren.