Home

Nieuws

’Proefveld schurftresistente appelrassen door cisgenese’

Geldermalsen – Het nieuwe rassenbureau Inova Fruit wil het komende jaar met Wageningen UR Plantbreeding een proefveld aanleggen voor nieuwe schurftresistente appelrassen.

Dat zijn rassen die door cisgenese zijn ontwikkeld. Cisgenese is genetische modificatie met soorteigen eigenschappen. Het is daarbij gelukt een gen dat zorgt voor schurftresistentie uit slecht smakende appels over te brengen naar een lekker kwaliteitsras.

Volgens onderzoeker Frans Krens is een vergunningsaanvraag gedaan voor vier appellijnen, in samenwerking met een Zwitsers onderzoeksinstituut. Zij brengen drie aangepaste Gala-lijnen in, gebaseerd op Wageningse techniek. Ook het plantmateriaal van WUR is gebaseerd op Gala. Commerciële Nederlandse (club)rassen zijn nog niet zover dat ze in een veldproef kunnen worden opgenomen, stelt Krens. Die zijn wel in de maak.

Op het proefveld moeten de nieuwe appelrassen naast vatbare referentierassen geteeld worden. Op deze manier willen beide partijen de voordelen van cisgenese voor belangenhouders inzichtelijk maken. Volgens Inova Fruit gaat het om rassen die in potentie commercieel ontwikkeld worden, mits cisgenese het groene licht krijgt uit Brussel. Op wetenschappelijk en politiek niveau wordt momenteel discussie gevoerd over de veiligheid van deze nieuwe veredelingstechniek.

Het gaat in de proef om één toegevoegd resistentiegen tegen schurft. Nieuwe plantlijnen zullen meerdere resistentiegenen krijgen, stelt Krens. Als de vergunning dit voorjaar is afgegeven verwacht Krens in mei of uiterlijk augustus te kunnen starten met het inrichten van de boomgaard in Wageningen. De komende maanden worden gebruikt om het plantmateriaal te vermeerderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.