Home

Nieuws 1 reactie

'Producent murw geslagen door maatschappij'

Amsterdam - Agrarisch ondernemers zijn in de hoek gedreven en murw geslagen en zijn hun trots verloren door de manier waarop ze in de maatschappij zijn weggezet.

Dat stelt Marc Jansen van Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel. Jansen sprak donderdag voor een groep boeren van LTO Noord over duurzaamheid en ging later die dag in De Rode Hoed in debat over de prijs van het voedsel.

Jansen zegt ervan te zijn geschrokken hoe weinig boeren van zichzelf durven te stellen dat ze duurzaam werken. Hij wijt dat gebrek aan zelfvertrouwen deels aan de manier waarop de beroepsgroep in de samenleving is weggezet. En toch gaat het volgens de supermarktman wel de goede kant op. "We kunnen niet zeggen dat we aan de vooravond staan van ons gezonde eten. Nee we zitten er al midden in. Dat merk je aan alles. Bedrijven die over tien jaar nog willen bestaan, kunnen niet anders. Ze doen volop mee." Jansen ziet ook dat de overheid zich terugtrekt uit het proces, volgens Jansen omdat de beleidsmakers zien dat het de goede kant op gaat. Nu het bedrijfsleven de verduurzaming heeft opgepakt, is een aantal maatschappelijke organisaties het initiatief kwijt geraakt. Ze zijn reactief geworden en richten zich op detailkwesties, meent Jansen.

De supermarktman krijgt daarin steun van Nico Roozen van Solidaridad. Ook hij ziet de beweging bij de bedrijven. Roozen noemt Douwe Egberts en Unilever als voorbeelden van bedrijven die niet langer achter het beeldscherm de beslissing nemen waar ze de goedkoopste grondstoffen kopen. "Zij investeren in de relatie met leveranciers. Als ze dat nu niet doen, zijn die leveranciers er over tien jaar niet meer."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Levert dat duurzaam werken ook nog wat op, of worden de kostten voor duurzaamheid weer op de producent afgewend, zoals dat de laatste 20 jaar steeds het geval is geweest.

Of registreer je om te kunnen reageren.