Home

Nieuws 156 x bekeken

Paprika-export profiteert van sterke yen

Zoetermeer – De uitvoer Nederlandse paprika profiteert van de sterke yen ten opzichte van de euro. Dat blijkt uit uitvoercijfers van het Productschap Tuinbouw (PT).

De uitvoer tot oktober bedroeg 4.362 ton. De uitvoer naar Japan bestaat vrijwel geheel uit paprika. Dit is ruim 1000 ton meer dan in 2009 en meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2008.

De groei lijkt direct gekoppeld te zijn aan de koersontwikkelingen van de yen. Volgens statistieken van De Nederlandsche Bank (DNB) is een euro nu circa 112 yen waard, dat schommelde rond de 130 yen in 2009 en 168 yen in 2008. De huidige koers van de yen ligt op hetzelfde niveau als 2002, blijkt uit deze statistieken.

Momenteel zijn er twee exporteurs die groente en fruit exporteren naar Japan. Met deze twee exporteurs heeft het productschap een overeenkomst gesloten. In deze overeenkomst is geregeld dat de exporteurs de kosten van keuring door de KCB, privaat afdragen aan het Productschap. Morgen praat de sectorcommissie groente en fruit over een verordening hiervoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.