Home

Nieuws

Pakket eisen aan veiligheid aardwarmteboring

Den Haag – De dienst Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt extra voorwaarden op het vlak van veiligheid voordat nieuwe boringen naar aardwarmte weer mogen worden opgestart. Zo moet er een verzekering tegen omvangrijke milieuschade komen.

Dat heeft het instituut in een brief aan Stichting Platform Geothermie laten weten.

De verzekering moet omvangrijke milieuschades dekken wanneer onbedoeld in een olieveld wordt geboord en onder hoge druk olie uit de bron spuit. Een verzekering moet mogelijk 75 miljoenen euro schade dekken, maar een woordvoerder van SodM stelt dat rekening moet worden gehouden met de meest ernstige omstandigheden. ”Dan kan de schade nog veel hoger liggen.” Nu is de opdrachtgever volgens de wet verantwoordelijk. Die risico’s zijn in te dekken door oliemaatschappijen, maar niet door individuele tuinders, denkt SodM.

Nieuwe boringen werden eerder dit jaar opgeschort om veiligheid te onderzoeken na het incident met het booreiland Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in april dit jaar. De boring in de Koekoekspolder is daardoor uitgesteld tot zeker eind januari, zegt één van de telers uit dat cluster. De telers lijden schade doordat ze langer gas moeten stoken en mogelijk tegen extra veiligheidskosten aanlopen, die volgen uit het actieprogramma.

De SodM stelt elf maatregelen voor in een actieprogramma. Een deel van maatregelen ligt in nieuwe richtlijnen voor competenties van personeel bij boormaatschappijen, of de inrichting en afsluiting van boorputten. Het is onduidelijk tot hoeveel extra kosten de maatregelen zullen leiden en hoe dat boorplannen beïnvloedt. Een woordvoerder kan zich voorstellen dat de voorwaarde voor verzekering tegen grote milieuschade tot een behoorlijke kostenpost kan leiden.

SodM wil verder met het ministerie van ELI kijken naar de effecten van het injecteren van koud water in warmere gesteentelagen.

SodM en het Platform Geothermie konden nog niet reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.