Home

Nieuws

PT kan binnenkort areaalheffing 2009 innen

Zoetermeer - Het Productschap Tuinbouw (PT) kan binnenkort de areaal- en handelsheffing over 2009 opleggen.

Dat zei secretaris Michiel Gerritsen van het Productschap tijdens de sectorcommissievergadering groenten en fruit. Het innen van de heffing liep een jaar vertraging op omdat de Europese Commissie de nieuwe systematiek nog niet had goedgekeurd.

Het ministerie van ELI heeft volgens Gerritsen informeel aangegeven dat de benodigde goedkeuring ophanden is. Formeel, zo benadrukt een woordvoerder, is er nog geen mededeling gedaan. Het ministerie wil de informele mededeling niet bevestigen, en zegt geen inschatting te kunnen maken over wanneer de Europese Commissie een besluit bekendmaakt.

Het is niet duidelijk waarom de Europese Commissie eerder geen goedkeuring verleende aan de nieuwe systematiek. Het PT heeft bedrijven opgeroepen geld te reserveren voor de heffing. Binnen welke termijn de heffingen worden geïnd nadat toestemming uit Brussel is verleend, is nog niet bekend. Voor het functioneren van het PT zelf heeft het niet innen geen grote gevolgen gehad. Het productschap beschikt over relatief ruime reserves. Juist vanwege de relatief hoge reserves heeft het PT heffingen verlaagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.