Home

Nieuws 168 x bekeken

Oppositie en coalitie botsen bij debat over wegenaanleg

Den Haag – Oppositie een coalitie zijn aan het begin van een elf uur durend debat over de infrastructuur met minister Melanie Schultz van Haegen hard met elkaar in aanvaring gekomen. Het debat werd direct aan het begin drie kwartier geschorst en is zojuist hervat.

Aanleiding vormde een motie die de coalitie-partijen afgelopen week indienden tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van infrastructuur en milieu (IM). Die vroeg om veertien projecten buiten de Randstad toe te voegen aan de lijst op korte termijn aan te leggen wegen en spoorwegen.

De oppositie voelde zich door de motie voor het blok gezet. Christenunie-Kamerlid Arie Slob: ”Zo heeft een debat over het MIRT (Meerjarenprogramma infrastructuur, ruimte en transport) helemaal geen enkele zin.” Volgens Slob kosten de aangedragen projecten samen zo’n 7 miljard euro. ”In deze tijd van krapte is er dan verder geen enkele ruimte om nog iets te doen.”

Volgens CDA-woordvoerder Sander de Rouwe, hoofdindiener van de motie, beslaan de projecten zo’n 4 miljard euro. De Rouwe zei vanochtend een ”open debat” aan te willen gaan, met inbegrip van de projecten in de motie. Na drie kwartier schorsing besloot De Rouwe de motie aan te houden. ”Wij willen ruimte bieden en goed luisteren naar de minister. Het zou kunnen dat we de motie nog wijzigen.”

De actie van Slob doet denken aan een plenair debat over de crisismaatregelen in maart 2009, toen toenmalig CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel erkende dat de speelruimte voor de oppositie door een motie van de coalitie (CDA, PvdA en – saillant genoeg – de CU) wel heel beperkt was. De PVV liep daarop de zaal uit.

1267717

Of registreer je om te kunnen reageren.