Home

Nieuws 168 x bekeken 4 reacties

'Open Haringvliet levert half miljard op'

Zeist - Als het Haringvliet een open verbinding met de Noordzee krijgt, levert dat jaarlijks minimaal een half miljard euro op.

De opbrengsten komen onder andere uit de verhoogde opname van fijnstof en stikstof, meer transport- en recreatiemogelijkheden, vergroting van de biodiversiteit en een hogere kwaliteit van de leefomgeving.

Dat blijkt vrijdag uit een studie van Wageningen Universiteit (WUR) in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF). De opname van meer fijnstof en stikstof komt doordat er bij een open verbinding een andere natuurlijke begroeiing ontstaat, met name wilgenbossen. Tegenover een hogere opbrengst voor de visserij, staat een langere opbrengst voor de landbouw bij het openstellen van de zee-arm.

Het WNF komt mede op basis van de studie met een model voor een open Haringvliet in het rapport Met Open Armen. Essentieel daarin is het herstel van de natuurlijke zoet-zout-verbinding. De huidige, dichte waterkering maakt in het plan plaats voor dijken. Extra brede klimaatdijken wel te verstaan. Volgens de organisatie is het veiligheidsniveau van een open Haringvliet even hoog als van een dichte zee-arm.

De Haringvlietkering heeft een beperkte levensduur, nog voor het midden van de eeuw zijn grote investeringen nodig om de veiligheid te garanderen, stelt het WNF. Omdat Nederland koploper in de wereld is op het gebied van deltatechnologie vormen oplossingen die veiligheid, natuurontwikkeling en economische ontwikkeling combineren, een groeiende internationale markt.

Daarom vindt het WNF herinrichting van het Haringvliet een uitstekende kans voor innovatieve oplossingen. Daarbij moeten veiligheid en herstel van het natuurlijk systeem samengaan. Het fonds zou graag zien dat de Haringvlietkering op korte termijn alvast op een kier open komt te staan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Waarom in Gods naam zoveel geinvesteerd in de Delta werken huidige stijl, als het alleen maar >ellende< geeft? We hadden de afgelopen 40 jaar dus 40 X 0,5 miljard kunnen verdienen als we deze waterkering niet gemaakt hadden en de dijken verhoogd hadden. Dit laatste zal nu ook moeten als de kering niet vervangen wordt en de zeespiegel (de grote angst van milieu predikers) stijgt. M.b.t. de vegetatie die volgens het WNF zo belangrijk is, deze was er voor de Deltawerken ookal en moest toen in eens verdwijnen vanwege veiligheid en recreatie. wie snpt het nog???

 • no-profile-image

  Ach Han, dat maakt ze toch helemaal niets uit. Je lult gewoon die kant op waar het grote geld te halen is. Het rapport "met open armen" lag vast al klaar om het "onafhankelijke" onderzoek van de WUR in te passen.

 • no-profile-image

  Volkomen ongeloofwaardig die lui in Wageningen

 • no-profile-image

  Sjongejonge, wat lachwekkend zeg. Straks alle andere keringen ook maar veranderen en maak van heel Zeeland een groot natuurgebied. Waar is men hier verdomme-an-toe mee bezig. Honderden jaren werk om Nederland een van de beste cultuurlandschappen te maken om het nu weer te veranderen in natuur. Hier zakt me de broek wel vanaf.

Of registreer je om te kunnen reageren.