Home

Nieuws

Onheil kwam vanuit sector zelf

Amsterdam - Het merendeel van de agribusinessbedrijven die in de problemen verkeren, heeft dit niet te danken aan de crisis maar aan interne oorzaken.

Dat schrijft sectorbankier Niels Dijkman van ABN Amro. De voornaamste redenen zijn volgens Dijkman het gebrek aan strategisch ondernemerschap en relevante informatie.

Het ontbreekt veel bedrijven volgens Dijkman aan kwaliteit van bestuur. Van oudsher wordt vooral op de kostenkant en efficiëntie van de productie gestuurd. De volumes die worden afgezet in West-Europa, voor de meeste bedrijven de te behappen markt, stijgen echter nauwelijks. De meerwaarde die de marges toenemend bepaalt ligt dus bij de ontwikkeling van concepten, merken en productinnovatie.

Als positief voorbeeld noemt Dijkman Vion, dat heeft aangekondigd wat minder te willen werken in het bulksegment. FrieslandCampina en Unilever kennen volgens Dijkman een veelbelovende duurzaamheidsagenda, en in de tuinbouw rukken de clubrassen op. De sector weet dit, maar komt volgens de bank nog niet voldoende in actie.

Volgens Dijkman heeft de agrarische sector tijdens de crisis zijn relatief conjunctuurbestendige karakter getoond. De vraaguitval en ook het aantal faillissementen bleef beperkt. Het betekent volgens Dijkman echter ook dat de sector bij een aantrekkende economie niet zo sterk profiteert als andere sectoren. Bedrijven moeten er volgens Dijkman rekening mee houden dat bestedingen volgend jaar nog weinig toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.