Home

Nieuws 257 x bekeken 1 reactie

Nog geen oplossing voor Duitse blokkade op Nederlandse mest

Den Haag - Er is nog geen oplossing voor de grote exportbelemmeringen bij de export van dierlijke mest naar de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Dat blijkt uit een brief, die staatssecretaris Henk Bleker (ELI) dinsdagavond naar de Kamer heeft gestuurd. Bleker meldt dat momenteel ambtelijk overleg plaatsvindt met de Duitse autoriteiten over de export van Nederlandse mest.

De problemen zijn ontstaan doordat Noordrijn-Westfalen begin november de eisen voor geïmporteerde dierlijke mest heeft aangescherpt. Was het tot dan toe voldoende dat de mest één uur was verhit tot 70 graden Celsius, vanaf 8 november is 'druksterilisatie' verplicht; dat betekent minimaal twintig minuten verhitten tot zeker 133 graden Celsius. In Nederland is de apparatuur hiervoor vrijwel niet voorhanden; en het ombouwen van bestaande voorzieningen zou erg duur zijn.

De Duitse aanscherping zou verband houden met onrust in de Duitse deelstaat over deels illegale import van Nederlandse mest; daardoor zou het nitraatgehalte in het grondwater zijn toegenomen, beweren milieuorganisaties.

Volgens het ministerie van ELI exporteerde Nederland in 2009 bijna 1,9 miljoen ton mest naar Duitsland. De Kamer debatteert vanmiddag met Bleker over het mestbeleid.

Zie ook: Nederlandse veehouders produceren weer te veel mest

Eén reactie

  • no-profile-image

    Tja, de zwarte mest moet toch èrgens blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.