Home

Nieuws

Nieuwe markten voor Engels rundvlees

LONDEN – Het Engelse schap voor de rundvee- en schapenhouderij Eblex zegt nieuwe markten te hebben gevonden voor vlees en vleesproducten. Vooral landen in Afrika hebben belangstelling voor zogenaamde ’vijfde kwart’ producten, delen van het karkas die in eigen land niet of weinig te verkopen zijn.

Door de toenemende export is de prijs van sommige producten inmiddels aan het stijgen, stelt Eblex. Het schap heeft het met name over ribstukken en middenrif alsmede lever, wangen of harten. Eblex probeert het aantal markten voor dergelijke producten verder te vergroten en kijkt daarbij met name naar China. ’’Dat zou een nog grotere invloed op de binnenlandse vleesprijs kunnen hebben.”

Hoofd handelsontwikkeling Peter Hardwick: ’’We doen ons uiterste best om namens de producenten en vleesbedrijven een grotere vraag te creëren voor alles wat je uit het karkas kunt snijden. Op dit moment vormen sommige delen zelfs een kostenpost voor de sector. Door nieuwe markten te openen kunnen we er voor zorgen dat de vleesbedrijven een groter deel van het karkas kunnen afzetten.”

Eblex heeft de sector onlangs voorgesteld de heffing met 18 procent te verhogen, juist om nieuwe exportmarkten te kunnen vinden en ontwikkelen. Dat voorstel is echter op sterk verzet gestoten, vooral van de National Beef Association die stelt dat de veehouders een dergelijke kostenverhoging er deze tijd zeker niet bij kunnen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.