Home

Nieuws

Nieuwe EU-regelgeving voor biociden

Brussel - Staatssecretaris Joop Atsma van Milieu en zijn EU-collega’s zijn het vandaag in Brussel eens geworden over nieuwe Europese regels voor biociden.

Biociden zijn bestrijdingsmiddelen tegen onder meer ongedierte en bacteriën.

In de nieuwe regelgeving staat welke stoffen verboden zijn in biociden. Het zijn stoffen die onder meer kanker kunnen veroorzaken, de vruchtbaarheid kunnen aantasten of die schadelijk zijn voor het milieu. Alleen in uitzonderlijke omstandigheden mogen deze stoffen toch gebruikt gaat worden.

Dat is bijvoorbeeld het geval als het gebruik ervan noodzakelijk zou zijn voor de bescherming van de volksgezondheid.

In de nieuwe regelgeving is ook vastgelegd dat alledaagse producten zoals slaapzakken en sokken niet meer met verboden biociden mogen worden behandeld. Wanneer producten met biociden zijn behandeld moet dat worden vermeld.

Het blijft mogelijk voor Nederland en andere lidstaten om het gebruik en de verkoop van een biocide die in de EU is toegestaan, in eigen land te verbieden. Nederland had zich hier sterk voor gemaakt.

Het bedrijfsleven profiteert volgens de staatssecretaris dankzij de nieuwe regelgeving van lagere administratieve lasten omdat er centrale toelatingsprocedure komt voor de hele EU-markt. Bovendien wordt de toelatingsprocedure voor biociden met een laag risico eenvoudiger.

Of registreer je om te kunnen reageren.