Home

Nieuws 221 x bekeken

'Nieuw GLB biedt hoop ontwikkelingslanden'

Genève – Als de EU landbouwsubsidies linkt aan duidelijke milieudoelstellingen kunnen boeren in arme landen daarvan vermoedelijk een heel klein beetje profiteren.

Dat schrijft het International Centre for Trade & Sustainable Development (ICTDS) in een rapport. Veel hangt volgens het rapport af van hoe hoog de subsidies zullen zijn en hoe ze worden uitbetaald.

Door subsidies en tariefmuren kregen boeren en tuinders volgens het ICTSD voor hun producten 15 procent meer dan de wereldmarktprijs. Het protectionistische systeem geeft agrariërs in de EU kunstmatig een groot concurrentievoordeel voor producenten in ontwikkelingslanden, aldus de ICTDS.

De ICTDS vindt dat het gemeenschappelijk landbouwbeleid de goede kant op beweegt. Twintig jaar geleden lagen prijzen door het beleid nog 76 procent hoger dan op de wereldmarkt. Tegelijk ziet de ICTDS nog geen revolutie: ook na de veranderingen zal de EU een gelijk speelveld blijven blokkeren, ook omdat voedselzekerheid weer hoop op de agenda lijkt te staan.

"EU-cijfers laten zien dat directe betalingen en totale subsidies respectievelijk 28 en 40 procent van het agrarisch inkomen in de EU bepalen", aldus rapporteur en professor Alan Matthews. "De cijfers suggereren dat veel van de EU-landbouwproductie niet economisch duurzaam is zonder steun." Matthews vindt de angst voor voedselzekerheid nergens op gefundeerd.

De EU zal ook na hervormingen volgens Matthews voor een groot deel zelfvoorzienend zijn. Waar het tekort komt, heeft de unie voldoende geld en zijn er voldoende productieregio's om in te kopen. Nu de steun in ieder geval een bepaalde focus krijgt, zal wellicht een deel van de subsidies wegvallen, aldus Matthews, en kan de import uit andere landen toe gaan nemen.

Matthews noemt het teleurstellend dat de Europese Commissie in de hervormingsplannen geen gewag maakt van afschaffing van exportsubsidies. Specifiek noemt Matthews exportsubsidies op zuivel en vlees die ontwikkelingsproductie in arme landen zou ondermijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.