Home

Nieuws 225 x bekeken

Nederlandse tomaat houdt positie op Italiaanse markt

Zoetermeer – Nederlands exporteurs hielden in 2010 een belangrijk deel van de exportgroei uit 2009 vast. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw.

Nederland was in 2009 de grootste buitenlandse tomatenleverancier, nog voor Spanje. In 2009 groeide de export naar Italië namelijk met 85 procent en werd Spanje van de eerste plek gestoten. Dit jaar laat de export een daling zien van 9 procent, meldt het marktbeeld tomaat van het PT.

Ondanks de handhaving van de positie kan geen sprake zijn van een structurele groei, laat exportonderneming Frankort uit Venlo weten. ”In 2009 waren de prijzen voor tomaat extreem laag. De Italiaanse consumptie is zo hoog dat bij die prijzen veel volume gemaakt wordt. Dit jaar gingen relatief veel tomaten naar Italië door kwaliteitsproblemen bij de eigen teelt.”

De Italiaanse marktpartijen zijn wispelturig. ”Je hebt nooit de garantie dat ze aan de markt zijn. Nu zijn ze er bijvoorbeeld ook niet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.