Home

Nieuws

Natuur- en milieu-organisaties verliezen leden

Hilversum - De totale aanhang van natuur- en milieu-organisaties is dit jaar gedaald tot onder de 4 miljoen leden/donateurs. Dat is de uitkomst van onderzoek door het Vara-radioprogramma Vroege Vogels dat vandaag gepresenteerd werd.

Van de natuur- en milieuorganisaties heeft vooral Natuurmonumenten, de op een na grootste van Nederland, het afgelopen jaar veel leden verloren: van 830.000 naar 767.000. Ook Greenpeace leverde in: 18.000 donateurs. De milieuorganisatie heeft nu nog 502.000 donateurs, blijkt uit de jaarlijkse peiling van Vroege Vogels.

”Het is nog niet eerder voorgekomen dat er drie jaar achtereen verliezen waren. We zitten daardoor nu weer op het niveau van tien jaar geleden”, aldus Joost Huijsing van Vroege Vogels.

”Bij de eerste peiling in 1991 waren er 2,3 miljoen betalende aanhangers. Vanaf dat moment is er dertien jaar lang continu een grote groei geweest. In 2003 bereikte de aanhang zijn top, met ruim 4,1 miljoen leden en donateurs. Sindsdien bleef het vrij stabiel. Pas dit jaar komt het aantal duidelijk onder de vier miljoen.”

Van de vijf grootste organisaties is alleen het Wereld Natuur Fonds met 910.000 leden stabiel gebleven. Het ledenbestand daalde ook bij de Dierenbescherming (- 6.000) en De 12 Landschappen ( – 2.500). Toch is het totaal aantal leden in de sector natuur en milieu tien keer groter dan het ledenaantal van de politieke partijen in Nederland, constateren de peilers bij Vroege Vogels.

De nieuwe trend bij het aantrekken van leden en donateurs is volgens de peilers het internet. Hoewel Greenpeace 18.000 leden verloor vorig jaar, is het erg verheugd over de sterke groei van steun via internet. Je kunt die online supporters snel om hulp vragen en vooral voor bedrijven weegt het zwaar als er tienduizenden protesten binnenstromen van (potentiële) klanten.”

Zie ook: Dalend ledenaantal baart Natuurmonumenten zorgen

Of registreer je om te kunnen reageren.