Home

Nieuws 227 x bekeken

Nachtelijke boomverhuizing in Nijmegen

Nijmegen - Vier platanen aan de zuidzijde van Plein 1944 in Nijmegen, verhuisden in de nacht van 13 op 14 december naar een nieuwe locatie aan de Voerweg.

Een vijfde boom werd verplaatst naar de kop van de Houtstraat. De circa zestien meter hoge bomen van meer dan vijftig jaar oud, hebben kruinen van zo’n zes meter breed. De kolossale platanen wegen met kluit ongeveer 60.000 kilo en werden rechtop vervoerd op diepladers. BSI Bomenservice uit Baarn voerde de boomverhuizing uit en garandeert de hergroei van de bomen.

De voorbereidingen voor de verplaatsing werden reeds vijf jaren geleden door BSI Bomenservice opgestart zodat de hergroei van de platanen optimaal zal zijn. Tijdens de voorbereidingen van de verplanting van de bomen, zijn de wortels ingepakt om ze te beschermen tegen uitdrogen. Vorst is voor de wortels geen probleem. De bomen zijn verplant met door middel van een ondersteunde verplanttechniek. Hierbij wordt een frame onder de bomen aangebracht om zodoende de gehele kluit van ongeveer 4 x 4 x 2,5 meter (L x B x H) te ondersteunen.

De bomen zijn gelicht en geplant met behulp van de een na grootste mobiele telescoopkraan van Nederland. Om de bomen te vervoeren zijn rollerwagens gebruikt die normaal gebruikt worden om zeer grote en zware objecten, zoals viaductonderdelen of onderzeeërs te verplaatsen. Deze rollerwagens zijn extra wendbaar doordat alle wielen afzonderlijk te besturen zijn. Dit was nodig om het centrum van Nijmegen uit te komen. Daarnaast heeft deze roller nog een unieke eigenschap, hij kan kantelen, waardoor balkons van woningen en andere obstakels op de route ontweken werden.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.