Home

Nieuws 191 x bekeken

NAJK: veehouder onderschat zoönose vaak

Utrecht – Veehouders onderschatten vaak de aanwezigheid en het risico van zoönosen.

Dat zegt de organisatie voor jonge agrariërs, NAJK.

”Het voorkomen van besmetting met een ziekte die van dier op mens kan overgaan, kan niet altijd gerekend worden onder de eigen verantwoordelijkheid van een individu”, vindt het NAJK na overleg met de leden over volksgezondheid in relatie tot de veehouderij en dierenwelzijn.

Tijdens discussiebijeenkomsten is gesproken over antibioticagebruik, zoönosen, fijnstof, dierenwelzijn en volksgezondheid in relatie tot de veehouderij.

Jonge boeren hebben het gevoel dat het thema volksgezondheid door allerlei organisaties dankbaar wordt gebruikt om extra druk uit te oefenen op de veehouderij. ”Er wordt onderzoek gedaan naar het verband tussen veehouderij en volksgezondheid. Maar tot nu toe is niet aangetoond dat er een verband is tussen schaalgrootte en de gevolgen voor de volksgezondheid”, zegt het NAJK.

Verantwoord gebruik van antibiotica staat sterk onder de aandacht van de jonge agrariërs. NAJK is van mening dat de gehele agroketen verantwoordelijk is voor het waarborgen van de volksgezondheid in de voedselproductie. NAJK ziet dan ook graag dat dit gezamenlijk wordt opgepakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.